Skip Navigation

Оберіть мову

Що таке NASCAR ®

Ніщо не зрівняється з такою подією, як NASCAR®! Це неймовірний заряд адреналіну з моменту, коли перший автомобіль проноситься повз вас до моменту перетину фінішного прапора. Але як добре ви знаєте історію NASCAR®? Що робить автомобілі серії NASCAR® такими особливими? Що ви чекаєте від захоплюючого вікенду NASCAR? Як нараховуються бали? У чому різниця між чемпіонатами?

Історія NASCAR®

З моменту початку першої гонки, яка відбулася більше 70 років тому, серія NASCAR® переросла в головну спортивну подію в світі перегонів і стала одним з найпопулярніших видів спорту в США нарівні з НХЛ і НБА. Кожній рік проводиться більше 1200 перегонів NASCAR®, за якими пильно стежать понад 75 мільйонів прихильників по всьому світу, і це тільки в Сполучених Штатах. У 2009 році відбувся запуск серії NASCAR Whelen Euro Series™, яка стала однією з найбільш розвинутих і популярних серій перегонів. Щорічно вона привертає увагу понад 150 000 фанатів і транслюється в 190 країнах світу. Ви дивитиметеся наступну європейську гонку?

Автомобілі серії NASCAR Whelen Euro Series™

У серії NASCAR Whelen Euro Series™ все залежить від професіоналізму водія і капітана команди. Звідки ви це знаєте? Всі водії в серії NASCAR Whelen Euro Series™ керують практично однаковими автомобілями. Це Chevrolet, Ford або Toyota з 5,7-літровим двигуном V8 потужністю 400 кінських сил. Кожна машина має задній привід вагою 1210 кг і може розвинути максимальну швидкість 250 км/год. У кожному автомобілі використовуються однакові основні деталі та вузли, що опечатані. Іншими словами, єдина головна відмінність полягає в самому водієві та в його рівні професіоналізму, а також в тому, як капітан команди налаштує автомобіль до гонки.

Вікенд серії NASCAR Whelen Euro Series™

Вікенд серії NASCAR Whelen Euro Series™ — це неймовірне видовище від самого початку до самого кінця. Змагання починаються в п’ятницю з огляду автомобілів і двох тренувальних сесій для водіїв. В суботу стартують кваліфікаційна сесія і сесія Superpole, за підсумками яких визначаються позиції на стартових решітках. Вслід за цим стартує перша гонка в дивізіонах Elite 1 і Elite 2 (обидві гонки на дистанцію протяжністю 65 км). В неділю відбувається друга гонка в дивізіонах Elite 1 і Elite 2 (знову на дистанцію протяжністю 65 км). Між перегонами усім бажаючим надається можливість прогулятися стартовою решіткою та піт-лейном. Фанати можуть поринути в унікальну атмосферу на автодромі NASCAR®, відвідати спеціально відведене місце (an open paddock) для зустрічі з водіями і командами, побачити гоночні автомобілі і своїх кумирів зблизька, взяти автографи і навіть проїхатися на машині разом з водієм.

Бали

У кожній серії NASCAR Whelen Euro Series™ водій, який прийшов першим, отримує 40 балів, другим — 35 балів, третім — 34 бали, четвертим — 33 бали і так далі до самого останнього водія, який отримує лише 1 бал. Ці бали накопичуються впродовж серії та в результаті дозволяють виявити переможця як серед водіїв, так і серед команд. Останні дві гонки календаря відбуваються за системою плей-офф з подвійним нарахуванням балів (80 балів за перше місце, 70 балів за друге місце, 68 балів за третє місце і так далі). Це найбільш видовищні перегони року в серії NASCAR Whelen Euro Series™. Чотири додаткові бали (8 балів в плей-офф) нараховуються водієві, який займає найвищі місця в кожній гонці, тим самим заохочуючи його до обгонів і стимулюючи бажання до перемоги.

Перегони серії NASCAR Whelen Euro Series™ розділені на два дивізіони: Elite 1 і Elite 2. Крім того, існує командний чемпіонат і декілька трофеїв і кубків. Завойований титул або трофей в серії NASCAR Whelen Euro Series™ — це найкращий шанс для європейських гонщиків взяти участь у перегонах NASCAR® в США.

Elite 1

Водії, які потрапили в серію NASCAR Whelen Euro Series™, розділені на три класи — «золото», «срібло» і «бронза» — на підставі їх резюме і досвіду. Чемпіонат NASCAR® Elite 1 відкритий для всіх водіїв. У дивізіоні Elite 1 розігрується два трофеї:

  • Junior Trophy — для усіх водіїв у віці до 25 років
  • Challenger Trophy — для водіїв-аматорів

Elite 2

В чемпіонаті NASCAR® Elite 2 беруть участь лише водії класу «срібло» і «бронза». Як і в дивізіоні Elite 1, в чемпіонаті Elite 2 розігрується декілька трофеїв:

  • Legend Trophy — для водіїв у віці від 40 років
  • Rookie Cup — для молодих водіїв, які дебютують в серії
  • Lady Cup — для всіх водіїв-жінок

Командні чемпіонати

Командний чемпіонат визначається за кількістю балів, накопичених кожним автомобілем в дивізіонах Elite 1 і Elite 2.

Кубок націй

У 2018 році стартував новий Кубок націй, мета якого — віддати належну шану величезній кількості приймаючих країн, представлених водіями серії NASCAR Whelen Euro Series™. Перша гонка сезону відбулася в 2018 році в місті Валенсія, Іспанія. У європейській серії взяли участь понад 60 водіїв з 19 країн. Кубок націй розігрує золоті, срібні і бронзові медалі для трьох країн з максимальною сумою набраних балів кожного вікенду.

NASCAR® і MOOG®

Для автомобілів, які беруть участь в серії NASCAR®, потрібні компоненти найвищої якості. Ви знаєте, що починаючи з 1966 року всіх 22 водіїв, які вигравали чемпіонат, об’єднує одна спільна річ — деталі рульового керування і підвіска бренду MOOG. Цей бренд завдяки максимальної ефективності та довговічності компонентів привів до перемоги усіх водіїв серії NASCAR®. Ви також маєте можливість встановити деталі MOOG преміум-якості в свій автомобіль. MOOG пропонує величезний асортимент простих в установці, довговічних компонентів, які розроблені, виготовлені, випробувані та перевірені на відповідність стандартам якості оригінальних комплектуючих виробника з метою досягнення максимальної ефективності. Ознайомитися детальніше тут.