Skip Navigation

Оберіть мову

Все,

що вам потрібно знати про паразитне підрулювання

Просто кажучи, паразитне підрулювання — це коли колеса автомобіля обертаються вправо і вліво, хоча водій не повертає рульове колесо.

Яким чином це можливо? Все просто: коли автомобіль наїжджає на нерівність, колеса підстрибують вгору, що призводить до зміни їх напряму. Надмірне паразитне підрулювання може призвести до більш швидкого зносу шин і погіршення контролю над автомобілем на нерівних ділянках дороги. У чому зв’язок між паразитним підрулюванням і NASCAR®? На кожному повороті гоночної траси знаходиться бордюрний камінь, який злегка височіє над асфальтом, створюючи перешкоду, що впливає на рульове керування. Якщо гоночний автомобіль рухається за ідеальною траєкторією, він буде наїжджати на бордюрний камінь на кожному повороті. Отже водієві доведеться враховувати паразитне підрулювання.

Паразитне підрулювання і ваш автомобіль

Дуже важливо повністю усунути паразитне підрулення. Разом з цим передня підвіска і рульові тяги на більшості сучасних автомобілів розроблені для максимального зниження впливу паразитного підрулювання. Тобто, якщо ви (або ваш механік) виконуєте будь-які роботи з підвіскою, ви маєте бути впевнені, що всі елементи підвіски ретельно затягнуті, шарнірні вузли правильно встановлені і кути установки коліс відрегульовані відповідно до рекомендацій посібника з експлуатації автомобіля. Інакше може виникнути небажане паразитне підрулювання.

Крім того, важливо використовувати відповідні деталі та правильні розміри. Наприклад, рульова тяга повинна рухатися по тій самій дузі кола, що і підвіска під час руху автомобіля. Для уникнення паразитного підрулювання потрібна відповідність довжин і дуг кіл.

На практиці це означає, що осьова лінія зовнішньої рульової тяги повинна співпадати з осьовою лінією нижнього кульового шарніра, а внутрішня рульова тяга повинна знаходитися на одній лінії з нижнім шарнірним вузлом. Це дозволить забезпечити однакові значення довжини і кута рульової тяги і підвіски та звести до мінімуму паразитне підрулювання. Якщо у вас є будь-які сумніви з приводу паразитного підрулювання і регулювання кутів установки коліс, зверніться до сертифікованого механіка.

Паразитне підрулювання і NASCAR®

Паразитне підрулювання зазвичай вимірюється в градусах крену на метр руху вгору або в градусах на фут. Типові величини варіюються від двох до десяти градусів на метр для передніх коліс.

Для вимірювання паразитного підрулювання на гоночному автомобілі використовують високоточний індикатор паразитного підрулювання. Індикатор з однією круговою шкалою більш зручніший, оскільки вся інформація доступна з першого погляду. Якщо використовується індикатор з двома круговими шкалами, іноді потрібні два фахівці для стеження за шкалами, особливо якщо підрулювання не відрегульоване.

Перед зняттям показань необхідно підготувати гоночний автомобіль: повністю зібрати передню підвіску; правильно встановити і затягнути всі компоненти та відрегулювати підвіску згідно з передбачуваними умовами гоночної траси.

Гоночний автомобіль прагне досягти розходження при стисканні підвіски, що дорівнює 0,005–0,015, і ніколи не припускає сходження коліс при стисканні підвіски. Це пояснюється тим, що кут розходження при стисканні підвіски може зробити автомобіль більш стабільним на вході в поворот, тоді як кут сходження при стисканні підвіски може мати непередбачуваний характер. При необхідності можна зробити незначні коригування (тобто лише декілька міліметрів за раз).

Інсайдери NASCAR®

Подорожуйте разом з інсайдерами NASCAR®.

Відкрийте для себе світ інсайдерів NASCAR® та отримайте доступ до закулісної ексклюзивної інформації, неймовірних інтерв’ю з легендами і родоначальниками NASCAR®. Детальніше тут.

ПОВ’ЯЗАНІ СТАТТІ


Що таке NASCAR


Детальніше


Порівняння способів рульового керування: автомобілі та мотоцикли


Детальніше


Кут розвалу, кут поздовжнього нахилу шквореня і кут сходження на овальній трасі


Детальніше